Косметика та алергія

kosmetyka-ta-alerhiyaКористуючись косметикою, ми хочемо підкреслити свою красу, і вже точно не розраховуємо отримати в результаті запалені очі, набряклі повік і рот, плями на шкірі і звірячий свербіж.

Тим часом від алергічних реакцій не застрахований ніхто. Просто одні – люди з чутливою шкірою і схильністю до алергії – знаходяться у групі ризику, але інші можуть за збігом обставин витягнути нещасливий білетик у вигляді індивідуальної непереносимості.

До речі, алергія і індивідуальна непереносимість – різні за своєю природою реакції, але для простоти будемо користуватися зрозумілим всім терміном “алергія”.

На що буває нетипова реакція? Так, на що завгодно! Про різноманітність алергенів можна окремий трактат написати або десяток докторських дисертацій захистити. Найчастіші алергени – це консерванти, барвники та ароматизатори.

Консерванти

Чим більше всіляких парабенів і формальдегідів в тюбику, тим довший термін зберігання засобу. Виробнику це вигідно: довгий термін зберігання підвищує шанси продукту не залежатись на полиці магазину. Тим часом, високий вміст консервантів підвищує небезпеку алергічних реакцій через концентрацію агресивних хімічних сполук. Засоби з меншим терміном зберігання можуть містити натуральні консерванти такі як сорбінові кислоти або бджолиний віск, але у випадку, якщо у вас, наприклад, алергія на мед, то від такого прагнення до природи доведеться відмовитися.

Ароматизатори

Так надзвичайно наївні люди вірять у те, що в крем або у шампунь з ароматом персика по-справжньому додали персик. В епоху “ароматизаторів, ідентичних натуральним” це неприпустима розкіш. До того ж ви пам’ятаєте, як довго зберігаються фрукти? А шампунь?

Чим сильніше і приємніше пахне косметика, тим більше в ній ароматизаторів. Часом вони потрібні, щоб приховати несимпатичний запах вихідної сировини, але зрідка це прийом, який покликаний зачарувати покупця незалежно від того, як це позначиться на його шкірі.

До речі, вчені давно твердять, що натуральні аромати небезпечніші за синтетичн. Справа в тому, що натуральні ефірні масла, які є прекрасним природними ароматизаторами, так само чудово викликають алергічні реакції. Особливо це стосується олії бергамоту і цитрусових.

Барвники

Анілінові фарби в помаді, солі металів (срібні, хромові, нікелеві) в олівцях для вій і туші для вій – алергенні складові косметики. Тим часом, дані речовини можна знайти і в складі інших мешканців косметички. Просто рот і очі – місця, де косметика контактує з слизовими оболонками, тобто кожній алерген з комфортом потрапляє всередину організму.

Чим більш стійкий і помітний колір має виріб, тим більше в ньому агресивних барвників. Так що, вибираючи яскраво-блакитний гель для волосся, криваво-червону помаду і водостійку туш, варто поміркувати чи ви готові з ними розлучитися у разі непереносимості.

Та інше, інше, інше

Викладаючи немаленькі грошики за коробочки з всесвітньо відомими логотипами, менше за все чекаєш підступу. Здавалося б, у випадку, якщо косметика дорога і якісна, то і проблем бути не повинно. Однак при існуючому рівні алергізації, коли тим або іншим видом алергії страждає трохи чи не будь-який п’ятий житель Землі, нулі на ціннику не страхують від алергії – її можуть розпочати навіть якісні інгредієнтів.

Як говорилося вище, алергія буває не тільки на “хімію”, а й на натуральні продукти. Бажано співвідносити склад косметики з продуктами, на які у вас є харчова алергія. Не переносите овечу шерсть? Варто відступитися від використання кремів і помади з натуральним ланоліном. Харчова алергія на мед або полуницю? Не варто їх додавати у домашню поживну маску. Найсильніші природні алергени: цитрусові, шоколад, ананаси, полуниця, диня, мед.

Гіпоалергенної косметики не буває

Гучні заяви виробників косметики про те, що їхня продукція “гіпоалергенна” і “вільна від алергенів” – не більш ніж рекламний прийом. Зараз лазівки в законах дозволяють ставити таке маркування на упаковку після клінічних випробувань на добровольцях. Однак коли повіки розпухли тут і тепер, то малоймовірно, що когось втішить факт, що де-небудь у Бельгії у 500 або 1000 добровольців такої собі реакції не було. Адже алергічні реакції індивідуальні, з цієї причини особисто вам ніхто не гарантує безпеки.

Втім, у гіпоалергенну косметику, по-справжньому, намагаються додавати поменше найпоширеніших алергенів. Термін зберігання у неї не такий собі немаленький через знижене число консервантів. Запах може бути менше приємним через відсутність агресивних ароматів, та й апельсиновий скраб не зустрінеш в лінійці гіпоалергенних продуктів. В іншому ж косметика з позначкою “гіпоалергенна” від іншої не відрізняється.

Коли старий друг – не друг

Не тільки нова косметика може викликати алергічну реакцію. На роками перевірені лінії шкіра може відреагувати ненормально. І для цього є кілька причин.

– Вийшов термін придатності , або пройшло більше його половини

Склад косметичного засобу з часом змінюється, тому що в нього потрапляють повітря і бактерії. Вплив зовнішнього середовища також ніхто не скасовував. Люди з підвищеною чутливістю шкіри без побоювання можуть користуватися косметикою лише першу половину терміну її придатності.

– Не дотримуються умов зберігання і правила використання косметики

Припустимо, косметика зберігається на туалетному столику, але стіл стоїть поруч з батареєю. У даному випадку не варто дивуватися, якщо дещо зіпсується раніше терміну. Знову ж таки, у випадку, якщо маску на обличчі використовувати не 5 хвилин, як зазначено на упаковці, але 25, то в патологічній шкірній реакції винуватець не винен.

– Фотосенсибілізація

Складники косметики зрідка непередбачуваним чином реагують на взаємодію з жорстким ультрафіолетом (туш, парфуми, креми з ефірними маслами тощо). Тому від зими до літа склад косметички повинен змінюватися.

– Накладання ефектів

Прийом деяких медикаментів (антибіотиків або імунодепресантів), хімічні пілінги, епіляція та лазерна корекція, загальне ослаблення імунітету та інші подразники можуть істотно змінити реакцію організму на досить звичні речовини.

Десять правил домашнього косметолога для алергіків

* Залиште професійну косметику професіоналам. Речовини, що містяться в ній, більш активні й агресивні, з цієї причини використовувати таку косметику слід акуратно, під наглядом професіонала і, часто, не щодня.

* Через високі концентрації потенційних алергенів уникайте яскравих і отруйних відтінків косметики і надмірно стійких засобів.

* Не купуйте нові лінії, попередньо їх не протестувавши на маленькій ділянці шкіри. Для даної косметики для тіла нанесіть на згин ліктя, але косметику для обличчя за вуха. На жаль, перевірити таким чином туш і помаду не вийде – реакція слизової може відрізнятися від того, що відбувається зі шкірою. І завжди беріть пробник – хоча б, це заощадить грошики.

* Не користуйтеся простроченою косметикою. Якщо ж дещо всохло, загусло, змінило колір або запах, не чекайте закінчення терміну придатності – безжально викидайте.

* Не зачерпуйте крем з баночки руками – не розносіть бруд і бактерій, користуйтеся одноразовими ватяними дисками.

* Намагайтеся одномоментно користуватися косметикою лише однієї компанії. Реакцію на суміш різнорідних складових передбачити досить-таки важко.

* Намагайтеся не користуватися засобами з високим вмістом спирту, вони висушують і подразнюють шкіру, полегшують потрапляння алергенів всередину.

* Деякі види парфумів можуть викликати підвищену фоточутливість, з цієї причини небажано пахнитися перед пляжем або солярієм.

* Косметикою для тіла не варто користуватися кільком особам. Вії алергікам краще прикрашати на 2 третини довжини, не торкаючись коренів.

* Читайте етикетки: при алергії на злакові зверніть увагу на наявність витяжки з паростків пшениці в кремі і наявністю кукурудзяного крохмалю в пудрі, але при непереносимості нікелю відступіться від лаку для нігтів з кульками для розмішування. Причому, це стосується і перевірених засобів – виробник вельми може підкоригувати рецептуру.

І, найголовніше: у разі, якщо реакція серйозна – невідкладно звертайтесь до фахівця, причому професіонал даний повинен бути лікарем, але не продавцем-консультантом. Якщо у вас алергія на більшість косметичних засобів, то шлях до магазину має лежати крізь кабінет імунолога-алерголога і дерматолога, тому що проблема в організмі, але не в косметиці.

Напишіть відгук